ترکیبات پیچیده اشک چشم



دانشمندان در مطالعه‌ای جدید موفق به شناسایی ترکیبات پیچیده موجود در اشک چشم انسان شده و حتی خانواده ناشناخته‌ای از چربی‌های موسوم به لیپید را در اشک چشم انسان کشف کرده‌اند. به گزارش سایت اینترنتی لایو ساینس، اشک چشم انسان می‌تواند نشانه غم، شادی، ناامیدی و یا بسیاری حالات روحی دیگر انسان باشد اما خود ساختار دقیق این ماده تا پیش از این برای محققان به صورت ناشناخته باقی مانده بود.

تحقیقات قبلی نشان داده‌بود اشک چشم انسان دارای سه لایه مختلف است که لایه میانی آب مانند بوده و این لایه خود در میان یک لایه داخلی مخاطی و یک لایه بیرونی متشکل از مواد چرب، قرار گرفته‌است. هر بار که انسان پلک می‌زند، لایه چرب اشک سطح چشم را می‌پوشاند و آن را مرطوب می‌کند.

محققان دانشکده چشم‌پزشکی دانشگاه ایالتی اوهایو در مطالعه جدید خود موفق به کشف مواد سازنده لایه چرب اشک چشم شده‌اند که در میان آنها خانواده‌ای از چربی‌های لیپید مشاهده می‌شود که پیش از این شناسایی نشده بود.
این لایه چرب به علاوه حاوی نوع دیگری از لیپیدها به نام اولیماید (‪ (Olimide‬است که پیش از این در مغز و دستگاه اعصاب مرکزی انسان مشاهده شده بود. تحقیقات قبلی نشان داده بود اولیماید در تنظیم خواب و نیز برقراری ارتباط میان سلولهای عصبی انسان نقش دارد که وجود این ماده در اشک چشم نیز احتمالا در برقراری ارتباط عصبی میان سلولهای بخش جلویی چشم انسان نقش دارد. به گفته کلی نیکولز دستیار پروفسور دانشگاه اوهایو، کم و یا زیاد بودن اولیماید و یا هرکدام از سایر مواد چرب موجود در اشک چشم می‌تواند به عدم مرطوب شدن کامل چشم و بروز بیماری خشکی چشم منجر شود.

وی افزود: بیماری خشکی چشم دارای نشانه‌هایی از قبیل سوزش و درد چشم، احساس خشکی چشم و ریزش بیش از حد اشک چشم است که و به علاوه می‌تواند در دید انسان نیز اختلالاتی ایجاد کند. این محقق بیان داشت که اشک چشم سبب براق شدن و بروز پدیده انکسار نور در چشم انسان می‌شود که اگر اشک وظیفه خود را درست انجام ندهد، احتمال بروز اختلال در دید بوجود می‌آید. این وضعیت در میان افرادی که از لنز استفاده می‌کنند بویژه زنان، شایع‌تر است. محققان حاضر در این مطالعه عقیده دارند شناسایی دقیق ترکیبات اشک می‌تواند در آینده به چشم‌پزشکان کمک کند تا از اشک بیماران خود نمونه برداری کرده و با مقایسه ترکیبات آن با ترکیبات اشک چشم سالم، بیماری خشکی چشم و نوع آن را به راحتی تشخیص بدهند و درمانهای مناسب را برای آن تجویز کنند.